Nog meer voordelen van een NAS

Nog meer voordelen van een NAS

 

tegenwoordig wil (en kan) iedereen van alles met de smartphone en tablet. Een van die dingen is allerlei documenten bekijken en natuurlijk ook af en toe afdrukken.

De mogelijkheid om documenten af te drukken wordt door de besturingssystemen van die apparaten (iOS en Android) geboden door middel van de ‘share’ -functie,  maar daarvoor moet de apparatuur thuis ook geschikt zijn of worden gemaakt.

De moderne NAS (de netwerkschijf) beschikt over veel meer mogelijkheden dan alleen maar de cenrale opslag functie. Als het besturingssysteem een beetje up-to-date is dan kun je hem zelfs als printer-server gebruiken. En dat gaat dan ook nog veel simpeler dan je zou denken. Apple heeft met air-print een heel handige functie in de markt gezet, waarmee je vanaf je tablet of smartphone zonder verder maar iets in te stellen kunt afdrukken. En ook voor de nieuwste versies van Android is er inmiddeles een volwaardige app die op basis van het bonjour-protocol, dat ook door air-print wordt gebruikt, het afdrukken zonder verdere configuratie op de smartphone of tablet verzorgt.

Op de NAS kan in de web interface de configuratie van de printer ingesteld worden. Ik heb de configuratie op een Synology-NAS als voorbeeld uitgewerkt, maar op andere NAS-en werkt het op dezelfde manier, alleen de schermen zullen er iets anders uitzien.

Ga naar de web interface:  http://<ip-adres-van-de-NAS>:5000 , log in met admin / wachtwoord  en klik op configuratiescherm, eenmaal geopend, klik daar bij Systeem op Apparaten en printers.

Klik op het tabblad ‘Printer’ en dan op de knop ‘netwerkprinter toevoegen’. Type in het eerste scherm dat geopend wordt van de Netwerk-installatiewizard het IP adres van je netwerkprinter en klik volgende.

In het nieuwe venster dat wordt geopend type je een beschrijvende add-new-printernaam voor de printer zonder spaties en/ of leestekens, kies bij protocol voor ‘Socket’  (die werkt probleemloos, ook voor iOS en Android) en dan klik op volgende

Op het volgende scherm stel je de printer in. Zet het vinkje aan bij ‘AirPrint’ en bij ‘Aanpassen aan pagina..’ kies uit de lijst het merk printer en zoek in de lijst printerstuurprogramma’s het best passende printertype uit. In dit voorbeeld is dat de HP Officejet, omdat er geen specifiek stuurprogramma voor de aangesloten HP officejet Pro 8500 voorhanden is. Je kunt later hier even terugkeren en wat test printjes maken om te zien welke driver het best werkt, maar meestal is een generieke (dus HP officejet ipv. HP officejet Pro 8500) de beste keuze. Klik tenslotte op toepassen en je zult na een paar seconden zien dat de printer gevonden is en online staat.

Nu kun je op je smartphone bijvoorbeeld een mailtje of een PDF file afdrukken om te testen. Open daartoe een PDF of ander afdrukbaar bestand en klik dan op de ‘delen’-knop (in dit geval bovenaan het scherm) er wordt een overlay geopend en daarin heb je de mogelijkheid om ‘afdrukken’ te kiezen, tik daarop.De eerste keer dat je de printer gebruikt moet je hem even opzoeken. Tik bij printeropties op ‘kies printer’ selecteer de printer die je net hebt aangemaakt en tik op ‘printeropties om terug te gaan, dan op ‘afdrukken’ tikken en na enkele seconden zal de afdruk uit de printer komen.

Comments are closed.