NAS versus (windows-) server

NAS versus (windows-) server

 

Wist u dat de NAS (netwerk-schijf) van tegenwoordig bijna net zoveel kan als een kleine server?

Zo’n netwerkschijf van bijvoorbeeld Synology of QNAP is tegenwoordig uitgerust met een heleboel toeters en bellen die, zeker voor kleine ondernemers of ZZP’ers, heel erg handig kunnen zijn.

Daarbij komt dat de prijs van zo’n NAS veel lager is dan de prijs die je voor een server betaalt. Het verschil zit hem ten eerste al in de prijs van de hardware, waar de NAS alleen bestaat uit een chassis met een klein moederbordje en verder alleen maar éen of meerdere harddisks komt een server al om te beginnen met alle componenten van een gewone computer die dan ook nog vaak van betere kwaliteit zijn en daarbovenop komt dan nog een (Microsoft Windows) server besturingssysteem.

Beide, de NAS en de server, moeten natuurlijk wel ingericht worden voor de specifieke wensen van de gebruikers (-organisatie). Maar ook daar ontstaat een verschil; het inrichten van een server is echt niet weggelegd voor de doorsnee computergebruiker, waar een NAS met een simpele web-interface en vaak goede wizards voor een slimme gebruiker behoorlijk goed ingericht kan worden.

Dat gezegd hebbende lijkt het alsof je misschien wel nooit meer verder hoeft te kijken dan naar een goede netwerkschijf, maar dat is niet helemaal waar. De beveiliging van je gegevens is wel degelijk beter in te stellen op een server, dus dat kan de doorslag geven om voor een server te gaan. Verder biedt de server, bij gebruik/toegang door meerdere personen, wel degelijk meer snelheid en opties dan de NAS.

opmerkingen

Functie Windows server 2012 Synology NAS opmerkingen
Opslag van bestanden
Redundante opslag op schijf
Quota afdwingen
 Ja
Ja
Ja
 Ja
Ja
Ja
 Toegang tot data via internet
Via HTTPS
Via FTP
Via Mob./Tablet met cloud-dienst
Via VPN
 Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
 Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Beveiliging van toegang
– Naam / wachtwoord
– 2 factor beveiliging*
– toegang verlenen per functie
Zoals bijv. FTP/HTTPS/etc
 Ja
Ja
Ja
 Ja

Ja
 *maakt gebruik van een ’twee-factor’ eenmalig wachtwoord (2FA OTP) authenticatie voor toegang
Backups maken
Mappen synchroniseren
 Ja
Ja
 Ja
Ja
 (beveiligings-)Opties voor PC’s in netwerk centraal afdwingen en beheren  Ja

Comments are closed.