Ransomeware? Losgeld betalen?

[row] [span2][/span2] [span10]Locky Ransomeware

[/span10] [/row] [row] [span2] [/span2][span8]

Kijk uit voor Locky !
Je denkt vaak dat je dat zelf nooit zal overkomen.. Maar ransomware wordt verleidelijk aangeboden en is echt gevaarlijk. Meestal gebeurt het ’s morgens, de mailbox snel even checken en snel in sommige mails kijken wat er precies in staat.. de opmaak is goed en het ziet er betrouwbaar uit zo op het eerste gezicht.

De laatste week hebben we het bij bedrijven meegemaakt, een aanval door Locky Ransomware dat alle detecteerbare mappen op je netwerk en lokale computer scant en versleutelt tot onleesbare prut. Geen enkele gebruiker kan nog bestanden openen die op het netwerkt staan.
Stel je dat eens van je bedrijf voor.. alle mensen op kantoor ondervinden die hinder, en het is echt erg, honderdduizenden bestanden in een oogwenk gecorrumpeerd, onleesbaar versleuteld, structuur weg.. Je kunt niets anders dan eerst de bron zoeken en onschadelijk maken en dan bestanden uit de back-up terugzetten (en maar hopen dat je back-up goed is)
Een dag werk is bijna niets bij het ongedaan maken van dit ‘ongelukje’.

Het begint met een mailtje, waarin je bijvoorbeeld wordt herinnerd aan een openstaande factuur. Klik hier om de factuur in de bijlage te openen, staat er, NIET DOEN, NOOIT DOEN, tenzij je zeker weet dat een bekende afzender die bewust gestuurd heeft.
Er zijn mogelijkheden om de schade te herstellen, maar die vergen tijd en soms veel geld (kopen van een decryptor die je met bitcoins moet betalen)

Zorg in ieder geval dat je antivirus software altijd bijgewerkt wordt. Dat is echter niet altijd genoeg, de ransomware wordt niet als kwalijk bestand aangeleverd, maar opgebouwd op de computer zelf uit een aantal schijnbaar onschadelijke onderdelen. Die onderdelen worden op de computer zelf na het downloaden samengesteld tot een gevaarlijk monster. Op die manier is het voor een antivirus programma erg moeilijk te detecteren..

zoals gezegd, we hebben het de laatste week al meegemaakt, en het oplossen vergt meer tijd dan je lief is.

Hoe herken je besmetting?
Locky verwisselt na het versleutelen je achtergrondafbeelding met een boodschap waar je de ontsleutelingssoftware kunt downloaden. Zie je deze boodschap, dan ben je zeker besmet.

[/span8][span2][/span2][/row]